Luca Sanitair

Blog

Zo kies je de perfecte wastafel voor jouw badkamer

Bij het uitzoeken van een wastafel kom je voor veel keuzes te staan. Welk model past in jouw badkamer, welke materialen passen bij jouw wensen en welke kleuren kies je? En zo zullen er waarschijnlijk nog veel meer vragen volgen, totdat je de wastafel hebt gevonden die perfect is voor jouw badkamer. Wij helpen je op weg en geven hieronder een antwoord op de meest gestelde vragen die wij krijgen over wastafels. 

Een van de belangrijkste onderdelen bij het kiezen van een wastafel is het bepalen van de afmetingen. Je wilt immers voldoende ruimte hebben om je handen te wassen en eventueel spullen neer te zetten. Meet daarom allereerst de beschikbare ruimte op voordat je op zoek gaat naar een wastafel. Bedenk daarna of je voorkeur uitgaat naar een enkele of dubbele wastafel en of deze ingebouwd, opgebouwd, staand of hangend mag worden. Wat daar precies de verschillen tussen zijn? Dat lees je hieronder. 

Inbouw wastafel
Een inbouw wastafel is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gestroomlijnde en moderne uitstraling in hun badkamer. In tegenstelling tot een opzetwastafel, wordt een inbouw wastafel in een uitsparing in het badkamermeubel gemonteerd. Dit resulteert in een naadloze afwerking en creëert een gevoel van ruimte in de badkamer. Het badkamermeubel zorgt voor voldoende opslagruimte, waardoor de badkamer opgeruimd oogt. Een ander groot voordeel is dat een inbouw wastafel gemakkelijker schoon te maken is dan een opzetwastafel, omdat er geen randen zijn waar vuil en stof zich kunnen ophopen. 

Opzetwastafel
Het belangrijkste onderdeel van een opbouwmodel is de opzetwastafel, ook wel waskom genoemd. Waskommen plaats je óp een badkamermeubel. Ze verzinken dus niet in het meubel. Dit is vooral een goede optie als je een echte blikvanger van de wastafelcombinatie wilt maken. Waskommen zijn er in vele vormen, kleuren en van de mooiste materialen, zoals keramiek, glas, natuursteen(look), mineral stone of solid surface. Hierdoor stralen ze echte luxe uit en kun je het volledig aanpassen aan jouw wensen.

Staande wastafel
Een andere optie is de staande wastafel. We zien dat deze variant het minst vaak wordt gekozen, omdat er geen onderkast bij hoort en de staande wastafel redelijk veel ruimte in beslag neemt. Heb je aan opbergruimte geen gebrek? Dan is een staande wastafel een bijzonder stijlvolle toevoeging aan de badkamer. 

Vrijhangende wastafel
Deze wastafel wordt aan de muur bevestigd zonder dat er een onderkast of sokkel nodig is, waardoor het lijkt alsof de wastafel zweeft. Dit geeft de badkamer een ruimtelijke en luchtige uitstraling. Een groot voordeel van een vrijhangende wastafel is dat je flexibel bent bij het bepalen van de hoogte waarop de wastafel wordt opgehangen. Dit is vooral handig als je lang bent en niet gebogen wilt staan tijdens het tandenpoetsen of scheren. 

Materialen
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het materiaal van de wastafel. Een veelgebruikt materiaal is keramiek, maar we zien ook veel solid surface, glas en natuursteen(look) terugkomen. Bedenk vooral wat je esthetisch mooi vindt, maar houd ook rekening met de praktische kant van het materiaal. Sommige materialen zijn namelijk onderhoudsgevoeliger dan andere. Je leest alles over deze verschillende materialen in ons schoonmaak- enonderhoudsadvies

Bijpassende kraan
Als je de perfecte wastafel hebt gevonden, is het tijd om te kijken naar de kraan. Kies een kraan die past bij de stijl van de wastafel en bij de rest van jouw badkamer. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van je toiletrolhouder, clips van je douchewand en grepen van je badkamermeubel. Let er daarbij ook op dat de kraan past bij het type wastafel dat je hebt gekozen. Heeft jouw wastafel bijvoorbeeld een kraangat, dan heb je een opbouwkraan nodig. Is er geen kraangat aanwezig, dan is er meestal de mogelijkheid om die erin te maken of kun je kiezen voor een inbouwkraan in de wand. Lees hier meer over de verschillen tussen inbouw- en opbouwkranen.