Luca Sanitair

Blog

5 tips voor een duurzame badkamer

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven en dit zien we ook terug in de sanitairwereld. Er komen steeds meer duurzame producten met slimme oplossingen op de markt. Een duurzame badkamer hoeft niet meteen een compleet nieuwe badkamer te betekenen, soms kan een kleine aanpassing al een groot verschil maken. Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van duurzaamheid en hoe pak je dat aan? Wij hebben het uitgezocht en geven een aantal tips voor zowel bestaande als nieuwe badkamers. 

1. Waterbesparende kranen
Het Italiaanse bedrijf Bongio heeft prachtige design kranen en staat onder andere bekend om de kleurrijke Squadra kranenserie. Naast mooie ontwerpen heeft het bedrijf waterbesparing hoog in het vaandel staan. Bongio produceert met het Energy Economy System energiebesparende kranen die minder water verbruiken. Alle kranen en douchekoppen worden gekenmerkt door een zachte straal en zijn uitgerust met een beluchter met debietbegrenzer en koud water startfunctie, waardoor de wateropbrengst wordt teruggebracht tot 8 liter per minuut. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid water die wordt gebruikt, zonder in te leveren op comfort. Duurzaam design is hier dus zeker van toepassing!

2. Korter douchen en biologische schoonmaakmiddelen
Een tip die je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord, maar die echt een verschil kan maken is korter douchen. Een minuut korter douchen betekent namelijk al snel een besparing van 6.000 liter op jaarbasis. Kies daarnaast voor biologische schoonmaakproducten wanneer je de badkamer reinigt. Hiermee wordt de belasting van het milieu minder en blijft je badkamer net zo schoon als bij het gebruik van standaard reinigingsmiddelen. 

3. Waterbesparend toilet
Tijdloos, innovatief en duurzaam. Zo laat het nieuwste toilet van Luca Sanitair zich kort samengevat omschrijven. De Futuro Flush is een design van Italiaanse bodem dat wordt gekenmerkt door zijn slanke vormgeving en hoogwaardige kwaliteit. Een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Futuro Flush was het reduceren van het watergebruik, zowel bij het productieproces als bij het gebruik van het eindproduct. Om dit te realiseren, is er voor het productieproces een natuurlijke waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld die het mogelijk maakt om al het industriële water te hergebruiken, hiermee bespaart Globo al 10.000 liter water per dag. Om de waterconsumptie tijdens het gebruik te verminderen, is er een ingebakken reduceerring geplaatst. De Futuro Flush heeft hiermee een verbruik van 2,6/4 liter per spoeling. 

Bekijk alle kenmerken in de Futuro Flush flyer. 

Toe aan een volledig nieuwe badkamer? Dan is dat een mooie kans om je badkamer op een slimme manier te verduurzamen. Bijvoorbeeld met een douchewater warmtewisselaar, ventilatievoorzieningen en goede isolatie. 

4. Douchewater warmtewisselaar
De douchewater warmtewisselaar warmt met het warme afvoerwater koud water op. Het water mengt dus niet, maar stroomt langs elkaar heen. Hierdoor hoef je minder warm water toe te voegen om een aangename douche te ervaren, wat aanzienlijk scheelt in het energieverbruik. De warmtewisselaar wordt weggewerkt in de douchebak of afvoerpijp en is niet zichtbaar. Zeker het overwegen waard wanneer je de badkamer gaat verbouwen!

5. Ventilatie en isolatie
In de badkamer is de juiste ventilatie belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Er zijn ventilatievoorzieningen die rekening houden met het energieverbruik, zoals een ventilator met nalooptijd of vochtsensor. Controleer ook meteen de isolatie van de buitenmuur en het glas. Met goede isolatie houdt de ruimte warmte beter vast. Laat bijvoorbeeld meteen een voorzetwand met isolatie voor de buitenmuur plaatsen. Gewoon dubbel glas kun je, als je nu toch bezig bent in de badkamer, beter vervangen door HR++ glas. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor HR+++ glas. 

Meer informatie over onze duurzame producten? Neem dan contact op met een van onze dealers. Zij zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en helpen je graag bij het realiseren van een duurzame badkamer. 


Ontwerp en afbeeldingen: Plan2000