Luca Sanitair

Blog

Met deze tips houd je de badkamer mooi en schoon

Een badkamer aanschaffen doe je niet iedere dag. Het is een flinke investering, waarvan je natuurlijk zo lang mogelijk plezier wilt hebben. Om de levensduur van je badkamer te verlengen is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt en op de juiste manier onderhoud. Ieder materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen met een bijbehorend onderhouds- en schoonmaakadvies. In deze blog lees je hoe je dit toepast in jouw badkamer. 


Basistips

Om te beginnen zijn er een aantal basistips die voor al het sanitair van toepassing zijn. Als je hier rekening mee houdt, kom je al een heel eind:

  • Gebruik alleen neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen
  • Gebruik altijd een zeem, spons of zachte doek
  • Let goed op of het schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken, geschikt is voor het materiaal dat je ermee gaat schoonmaken
  • Zorg ervoor dat je altijd alles goed droog maakt, nadat je de badkamer hebt gebruik of schoongemaakt

Materialen en onderhoud

Tijdens het schoonmaken van de badkamer kom je producten met diverse materialen tegen. Ieder materiaal heeft zijn eigen schoonmaakbehoefte, daarom volgt hier een gespecialiseerd overzicht van de meest voorkomende:

Keramiek

Veel sanitair is gemaakt van keramiek, denk daarbij aan de wastafel en het toilet. Keramische voorwerpen kunnen jaren meegaan. Bij goed onderhoud glimmen ze na tien jaar nog net zo als op de eerste dag. 

Maak bij het schoonmaken van keramiek altijd gebruik van een niet schurende, zachte spons of doek. Doe dit in combinatie met niet schurende schoonmaakmiddelen. Heb je veel last van kalkaanslag? Maak dan gebruik van een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur. Citroenzuur zorgt er namelijk voor dat kalkaanslag gemakkelijk oplost. 

Glas

Ook glas is een veelvoorkomend materiaal in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een glazen douchewand. Het is alleen erg jammer dat glas en kalk niet goed samen gaan. Om die reden vraagt glas in de badkamer extra aandacht bij het schoonmaken. Denk daarbij aan de volgende tips: 

  • Spoel glas dagelijks na gebruik af met koud water
  • Zorg dat je het glas altijd goed droog maakt
  • Gebruik geen schurende middelen en wrijf niet te hard
  • Glas met een speciale anti-kalk behandeling mag enkel met een niet schurende, zachte doek worden schoongemaakt

Kunststof (acryl)

In de moderne badkamer wordt er veel gebruik gemaakt van kunststof of acryl. Kunststof kun je gewoon met een zacht schoonmaakmiddel schoonmaken. Let er wel op dat je geen schoonmaakmiddel gebruikt op basis van azijn. Dit kan namelijk het materiaal aantasten. Ook schoonmaakmiddelen met een schuurmiddel erin kunnen ervoor zorgen dat er krassen ontstaan op het meubilair en dat is zonde. 

Kranen en douchekoppen

Het belangrijkste advies voor kranen, bedieningspanelen, douchekoppen en andere metalen producten, is om na gebruik zeep- en/of tandpastaresten weg te spoelen en vervolgens goed te drogen. Een simpel advies, maar toch wordt het vaak vergeten. Metaalproducten reageren wanneer ze in aanraking komen met zuur- en chloorhoudende reinigingsmiddelen. Het materiaaloppervlak beschadigd of verkleurd dan. Helaas is dat niet te herstellen. Beter voorkomen dan genezen dus! 

Met deze onderhoudstips sluiten we de badkamerreeks af. Als het goed is weet je nu precies hoe jij jouw badkamer weer stralend schoon kunt maken. Wil je graag nog meer over het onderhoud van je badkamer lezen? Hier vind je ons volledige schoonmaak- en onderhoudsadvies.